Lewis Hamilton vanaf 2025 naar Ferrari

Het Formule 1 seizoen 2024 moet nog van start gaan, maar het Silly Season van 2025 is alweer losgebarsten. En hoe!

Op donderdag 1 februari jongstleden kwam het officiële bericht naar buiten dat 7-voudig Wereldkampioen Lewis Hamilton na dit seizoen Mercedes zal verlaten, en vanaf 2025 voor Ferrari zal gaan rijden. Dit nieuws kwam in de wereld als donderslag bij heldere hemel, en uiteraard vindt Formule Alles hier ook iets van. We vroegen de nerds van ons opiniepanel om hun mening te geven.

Al vanaf de juniorklasses reed Hamilton met de Mercedes-ster op zijn overal. Het leek een onafscheidelijk huwelijk, ook omdat hij afgelopen jaar zijn contract met nog 2 jaar verlengd heeft. Toch heeft Lewis besloten om de ontsnappingsclausule in zijn contract te lichten, en na dit seizoen richting Maranello te vertrekken. Dennis, een groot fan van Lewis Hamilton, denkt dat het klaar is tussen de Brit en Mercedes-teambaas Toto Wolff: “Toen Hamilton zijn contract verlengde bij Mercedes, spraken beide heren uit dat ze de titel terug gingen pakken.” “Misschien dat hij (Hamilton, red.) iets weet wat wij niet weten…”, vervolgt Dennis. “heeft Mercedes een auto gebouwd die opnieuw niet competitief genoeg is, of is er een belangrijk persoon naar Ferrari vertrokken?”

Ewout is het eens met Dennis dat de relatie tussen Hamilton en Wolff wat bekoeld is geraakt de laatste jaren. Echter heeft hij hiervoor een andere theorie: “Daar heeft Abu Dhabi 2021 bij meegespeeld” zegt hij. “Toto stond gezellig te feesten, terwijl Hamilton net zijn historische 8e titel door de neus geboord zag worden door een scheidsrechterlijke dwaling. Vervolgens had Mercedes geen zin om de uitslag aan te vechten, en ik denk dat dat Lewis nog steeds steekt.”

Joost denkt dat Hamilton vooral toe is aan een nieuwe uitdaging, Ewout en Dennis kunnen zich hierin vinden: “Verandering van spijs doet eten”, zegt Ewout. “Hamilton rijdt al zo lang met Mercedes krachtbronnen, dat ik me voor kan stellen dat de omgeving gaat vervelen.” “Lewis zit in de herfst van zijn carrière”, vervolgt Dennis. “Mercedes was zijn veilige omgeving, waar hij de grote successen heeft behaald. Maar als dat eenmaal klaar is, en je hebt niet meer het gevoel dat er nog meer te halen valt, dan snap ik wel waarom hij weer samen gaat werken met Vasseur bij Ferrari.” Frederic Vasseur, de teambaas van Ferrari, was teambaas en mede-oprichter van ART Grand Prix. De Franse equipe die zeer succesvol is in Formule 2 en Formule 3, onder andere in de jaren 2005 en 2006. Toen Lewis Hamilton eerst het Formule 3 kampioenschap wist te winnen, en een jaar later Formule 2-kampioen werd. Toen nog bekend als GP2 Series.

Ewout sloot af met een hele simpele conclusie, die voor alle Formule 1 coureurs geldt: “Iedereen wil uiteindelijk voor Ferrari rijden.”

Mercedes teambaas Toto Wolff (L) en Lewis Hamilton (R). Foto: Steve Etherington

Carlos Sainz

Het contract van Sainz bij Ferrari loopt na dit seizoen af. En gezien Leclerc eerder zijn contact bij de Italianen al verlengd heeft, zal Carlos op zoek moeten gaan naar een nieuwe werkgever. Waar zal Carlos Sainz naartoe gaan?

“Die zal bij Sauber Audi terecht komen” zegt Ewout. “Dat gerucht hangt er al een tijdje, en hij kan goed overweg met Andreas Seidl, zijn voormalige teambaas bij McLaren.” Dennis vindt deze stap logisch: “Gezien de banden die de familie Sainz met Audi heeft. Zijn vader, Carlos Sainz Sr, die rijdt namelijk de Dakar Rally met het Duitse merk.”

Joost, die als McLaren-fan erg gecharmeerd geraakt is van de Spanjaard, hoopt stiekem op een ander onderkomen voor Carlos: “Laat hem maar naar Red Bull gaan!” zegt hij. “Het wordt hoognodig tijd dat Verstappen weer eens een teamgenoot krijgt die hem kan uitdagen.” Sainz is eerder teamgenoot geweest van Max Verstappen, toen ze beide als rookies hun F1-debuut maakten bij Toro Rosso. En meermaals lieten blijken dat ze niet elkaars beste vrienden waren. “Die konden elkaars bloed wel drinken” zegt Joost. “Als die twee weer bij elkaar in 1 team komen, dat zou fantastisch zijn.” Dennis heeft hier zijn twijfels bij: “Red Bull is natuurlijk een optie, echter is dat realistisch? Want Liam Lawson is er ook nog, die sowieso in 2025 aan de start komt.” Sander, als voorzitter van de Liam Lawson-fanclub, geeft uiteraard steun aan Dennis zijn mening: “Perez, Ricciardo en Tsunoda hebben alle drie een aflopend contract. Het zou niet meer dan logisch zijn, dat één van deze drie volgend jaar in de auto naast Max Verstappen komt te zitten. Al hoop ik uiteraard dat Lawson er met het stoeltje vandoor gaat., sluit Sander knipogend af.

Carlos Sainz (L) met Max Verstappen (R). Zullen ze bij Red Bull opnieuw elkaars teamgenoot worden? Foto: Mark Sutton

Stoeltje vrij bij Mercedes

Nu Hamilton na dit seizoen vertrekt, komt er dus een stoeltje vrij bij Mercedes. Er zijn veel coureurs met aflopende contracten, de keuze is dus reuze. Wie zal uitendelijk de stoelendans van Brackley gaan winnen? Wordt het Esteban Ocon, die Toto Wolff als manager heeft? Kiezen ze voor een andere ervaren kampioen, zoals Fernando Alonso? Of durven ze het toch aan om een aanstormend talent als Kimi Antonelli de kans te geven, mits hij de benodigde licentiepunten scoort?

“Deze vind ik lastig,” zegt Dennis, de voorzitter van de Kimi Antonelli-fanclub. “Mijn hoofd zegt Alonso en mijn hart zegt Antonelli. En Ocon is wellicht een optie, maar ook Gasly is een kandidaat.” Toch kan de voorzitter van de fanclub het niet weerstaan om zijn hart te laten spreken: “Als ik Toto Wolff zou zijn, zou ik een out-of-the-box move doen en gaan voor de toekomst. En Antonelli voor het hoofdteam laten debuteren.”

Ewout gaat nog een stapje verder: “Als Mercedes Antonelli daar niet neerzet zijn ze geschift. Tuurlijk is het een risico, maar Russell lijkt het niet te gaan worden en Antonelli is gewoon de toekomst. Net zoals Hamilton in 2007 gewoon met een goede voorbereiding brengen, in de luwte houden en fouten laten maken.”

Mercedes Junior Coureur Andrea Kimi Antonelli (L) met de voorzitter van zijn fanclub

De jacht op nummer 8

Door zijn overstap gaat Lewis Hamilton proberen wat zowel Fernando Alonso als Sebastian Vettel niet gelukt is: wereldkampioen worden met Ferrari. Een kampioenschap met de Scuderia zou voor Lewis persoonlijk betekenen dat hij eindelijk zijn gedroomde 8e Wereldtitel binnen heeft. En je 8e Wereldtitel scoren met Ferrari, dan ben je wel een legende als je dat gaat lukken. Mocht Lewis Hamilton dit huzarenstukje weten te bereiken, kunnen wij hem dan definitief kronen als de GOAT (Greatest Of All Time) in de all-time ranking?

Joost vindt dit lastig te voorspellen: “Maar hij is sowieso al de grootste van zijn generatie.” Ewout vervolgt: “Ferrari lijkt op de weg terug, er zijn wat personele wijzigingen sinds Vasseur er de scepter zwaait, dus het kan alleen maar beter. Als hij het flikt dan is hij objectief de GOAT, als Clark-adept zal ik hem dan op 2 zetten,” sluit Ewout af met een grijns, gezien hij veel bewondering heeft voor Jim Clark, de Schotse tweevoudig Wereldkampioen annex schapenboer.

Sander, een Michael Schumacher fan in hart en nieren, gaat de prestaties van Hamilton bij de Italianen nauwlettend in de gaten houden. “Voor Ferrari mogen rijden blijft toch heel bijzonder, ongeacht of ze titelkandidaat zijn of niet,” zegt hij. “Kampioen worden met Ferrari, dan ben je wel een held in Italië. Maar je 8e Wereldtitel scoren, in die rode bolide, daar maak je jezelf onsterfelijk mee.” Uiteraard wilde Sander ook nog iets kwijt over de eventuele onttroning van zijn jeugd idool: “Mocht Hamilton het voor elkaar krijgen om Schumacher uit de geschiedenisboekjes te rijden, dan zal ik dit met pijn in mijn hart aanschouwen. Maar…” vervolgt hij, “Zowel Schumacher als Juan Manuel Fangio, naar mijn mening 2 van de 3 beste F1 coureurs ooit, hebben beide in het verleden geroepen dat records gebroken dienen te worden,” zegt hij glimlachend. “En stiekem is het ook wel heel erg mooi, als Hamilton dit voor elkaar weet te boksen.” sloot hij af.

Michael Schumacher scoorde 5 van zijn 7 Wereldtitels met Ferrari. Het record van 7 Wereldtitels deelt hij op dit moment met Hamilton. Gaat het Lewis Hamilton lukken om met Ferrari, waar Schumacher nog steeds een legende is, zijn 8e Wereldtitel te scoren. En hiermee de Duitser uit de geschiedenisboeken te rijden? Foto: Rainer Schlegelmilch

We sluiten uiteraard af met Dennis, die nota bene zijn zoon vernoemd heeft naar de Britse superster. Zelf denkt hij dat het lastig zal worden voor Hamilton, om zijn 8e titel te behalen: “Maar het is een meerjarig project. Vanaf 2026, met de grote regelwijzing, begint iedereen vanaf nul en Vasseur heeft achter de schermen een team opgesteld om de titel te kunnen veroveren.” Over de concurrentie die Hamilton kan verwachten bij zijn nieuwe team, maakt Dennis zich niet zoveel zorgen. “Ik denk dat Hamilton de leiderschapskwaliteiten heeft die bij Leclerc ontbreekt”, zegt hij. “Hamilton zal het team naar een hoger niveau brengen, wat uiteindelijk zijn 8e titel moet opleveren.” En op de vraag waar we Hamilton daarna mogen plaatsen in de all-time ranking, sluit Dennis af met de zin: “Hamilton zal dan stipt op 1 blijven staan betreft de GOAT-kandidatuur.”

Lewis Hamilton na zijn winst tijdens de Grand Prix van Turkije in 2020. Waar hij zijn 7e Wereldtitel behaalde. Foto: Motorsport Magazine

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *